afis-cm-20mar

Clubul Melomanilor

afis-cm-20mar20 martie 2017, ora 17.00
Sala “Marin Sorescu”, Secţia Mediatecă şi American Corner
Clubul Melomanilor

În lumea operei

RĂPIREA DIN SERAI

de Wolfgang Amadeus Mozart

Spectacolul este realizat de Teatrul de Marionete din Salzburg.

Teatrul de Marionete din Salzburg a fost întemeiat in 1913, de catre sculptorul Anton Aicher (1859-1930) care și-a petrecut ucenicia la Munchen, realizând marionete ce puteau executa mișcări excepționale, dând impresia că sunt vii. I s-au alaturat și alți membri ai familiei, cunoscând treptat, un succes extraordinar. Prima operă reprezentată cu ajutorul păpușilor, a fost “Bastien și Bastienne”, lucrare compusă de Mozart pe când avea doar 12 ani. Începând cu 1927 au început turneele în străinătate si repertoriul a fost extins.

Din 1977, directorul artistic al teatrului a fost Gretl Aicher (1928-2012), care mărturisea: “Pentru mine, pentru noi toți, care ne petrecem viața cu marionetele, ele reprezintă ființe de care suntem atașați, ca și de ființele vii și cu care ne putem identifica în întregime, cu toate forțele noastre și cu toate gândurile noastre. Facem corp comun cu ele, cu ceea ce exprimă ele, gestica lor și cu muzica lui Mozart”.

Partea muzicală este realizată cu ajutorul unor soliști vocali de renume mondial, considerați printre cei mai mari interpreți ai lui Mozart, de după 1945 (sopranele Maria Stader și Rita Streich, tenorul Ernst Haefliger). Dirijorul corului și al orchestrei RIAS din Berlin a fost Ferenc Fricsay, un reputat șef de orchestră specializat în operele lui Mozart.

Selecția și prezentarea acestor întâlniri sunt asigurate cu generozitate și profesionalism de prof. Maria Barbărasă de mai bine de zece ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>