afis-expo-brancusi

Constantin Brâncuși – 141 de ani de la naștere

afis-expo-brancusi20 februarie 2017,
Salonul Expozițional

Expoziție de carte

Constantin Brâncuși – 141 de ani de la naștere

Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj – d. 16 martie 1957, Paris), a fost cel mai mare sculptor român, contribuind enorm la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Prin creațiile sale s-a făcut cunoscut în întreaga lume, lucrările fiind foarte căutate. A primit numeroase premii si distincții, iar opera și influența sa continuă să dăinuiască și după moarte, fiind considerate de o valoare inestimabilă.

Dintre titlurile expuse menţionăm:

 • Vincenzo, B., Brâncuși – Marea Operă, Paris, 2011, Editions Spectre;
 • Buican, A., Brâncuși – O biografie, Buc. , 2006, ed. Artemis;
 • Grigorescu, D., Brâncuși și arta sec. XX, Buc., 1999, ed. 100+1 Gramar;
 • Crăciun, V., Brâncuși – 10 desene necunoscute, Craiova, 2007, ed. Semne;
 • Cârlugea, Z., Constantin Brâncuși – orizonturi critice, Craiova, 2009, ed. Scrisul Românesc;
 • afis-citit1

  ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ

  afis-citit16 februarie 2016, începând cu ora 10.00
  Sala ”Marin Sorescu” si Sala ”Acad. Dinu C. Giurescu”, Secția Mediatecă și American Corner
  Ludoteca, Secția pentru Copii și Tineret

  17 februarie – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ (ZICI)

  Creștem cititori!
  Sesiuni de citiri împreună – 20 de minute. Indiferent de vremea de afară și oriunde te-ai afla!

  80 de ocazii să citim împreună
  Citim Împreună România celebrează, în 16 februarie, Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI), prin sesiuni de lectură organizate în 80 de biblioteci, școli și librării din 29 de județe.
  Organizată de către Lit World (www.litworld.org), ZICI – Ziua Internațională a Cititului Împreună – este un eveniment global la care participă milioane de oameni din peste 100 de țări. Aflat la prima ediție în România, evenimentul coordonat la nivel național de grupul Citim Împreună România, a dorit să adune 20 de parteneri cu care să organizeze în țară acest eveniment. Spre bucuria organizatorilor, la selecția partenerilor s-au înscris 80 de organizații – școli, organizații non-profit și chiar o librărie, plus 12 biblioteci județene. Fiecare dintre aceste organizații a primit din partea Citim Împreună România resurse care să contribuie la organizarea unor evenimente memorabile de lectură. Dintre acestea, 20 se vor organiza pe 16 februarie și vor consta din sesiuni de lectură susținute, prin Skype, de autori cunoscuți de cărți pentru copii, între care Mihaela Cosescu, Andreea Demirgian, Laura Grunberg, Iulia Iordan, Ciprian Măceșaru, Victoria Pătraşcu, Sînziana Popescu, Carmen Tiderle.
  Pentru mai multe amănunte despre Ziua Internațională a Cititului Împreună puteți accesa pagina de Facebook a evenimentului ZICI 2017 – https://www.facebook.com/events/763303167155667

  Ce este „Citim Împreună România”
  Un grup format din autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari, dar și părinți sau bunici care au în comun nu doar dragostea pentru cărți, ci și bucuria de a vedea copii și adulți citind împreună. Grupul „Citim Împreună România” a fost lansat pentru a promova beneficiile și frumusețea cititului împreună în rândul copiilor și al celor ce au grijă de ei.

  Ce înseamnă „Citim Împreună”
  Citim împreună atunci când una sau mai multe persoane se alătură unei alte persoane care citește cu voce tare, ascultă, privesc, își imaginează și se implică în poveste fiecare în felul lui, dar toți împreună. Cititul împreună se poate practica de către mame și bebeluși, tătici cu copii, bunici și nepoți, unchi cu nepoței, surori și frați. De un mare succes se bucură și lectura împreună între educatoare și copii, profesori și elevi, asistente și pacienți, asistenți sociali și beneficiari, bone și bebeluși, copii și lideri în tabere, prieteni.
  Cititul împreună, în special între adulți și copii, este una dintre cele mai frumoase activități din lume, mai ales dacă e făcută cu drag și cât mai des. Citim Împreună România recomandă zilnic 20 de minute de lectură împreună.

  PROGRAMĂRI 16.02.2017

  Ludoteca, Secția pentru Copii și Tineret
  10.00-11.00 Colegiul Național Carol I
  11.00-12.00 Școala Gimnazială Mihai Viteazul
  12.00-13.00 Școala Gimnazială Mircea Eliade

  Sala ”Marin Sorescu”, Secția Mediatecă și American Corner
  09.30 – Colegiul National Elena Cuza
  10.30 – Scoala Gimnaziala Gheorghe Bibescu
  11.30 – Scoala Gimnaziala Gheorghe Bibescu
  13.00 – Liceul International cu predare in limba franceza Voltaire
  15.00 – Palatul Copiilor Craiova, Centrul Social Aripi de Lumina, Centrul Social Best Life (DVC)

  Sala ”Acad. Dinu C. Giurescu”, Secția Mediatecă și American Corner
  09.00 – Scoala Gimnaziala Cruset, jud Gorj
  10.00 – Scoala Gimnaziala Sfantul Dumitru
  11.30 – Scoala Gimnaziala Mircea Eliade

  dvc-16feb

  World Read Aloud Day

  16 februarie 2017, ora 15.00
  Sala ”Marin Sorescu”, Secția Mediatecă și American Corner

  World Read Aloud Day

  Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și American Corner Craiova, organizează o oră de lectură, joi, 16.02.2017, ora 15.00, cu ocazia „Zilei Internaționale a Cititului cu Voce Tare” (World Read Aloud Day).

  În cadrul acestui eveniment se va desfășura începând cu ora 15.00 o transmisiune în direct via DVC cu Ambasada Statelor Unite la București, dar și cu alte American Corners din țară, respectiv Cluj și București.

  În cadrul evenimentului, doamnele Jane Thompson si Danielle Smith Llera, profesori de limba engleza si autori de carte pentru copii le vor citi elevilor prezenți și vor organiza diverse activități interesante. De asemenea, la ora 15.45 se va face legatura via Skype cu d-na Barbara Rosenstock, care le va citi copiilor și va dialoga cu ei. Copiii vor primi în dar cartea cu autograf, “Thomas Jefferson Builds a Library” scrisă de Barbara Rosenstock și vor putea să o urmărească pe d-na Barbara Rosenstock în timp ce le citește.

  La eveniment vor participa elevii de la Palatul Copiilor Craiova, însoțiți de profesori: Felicia Călmuc și Adriana Gavrilă și copii de la Centrul “Social Aripi” de Lumină și Centrul Social “Best Life”.

  afis-cm-13feb

  Clubul Melomanilor

  afis-cm-13feb13 februarie 2017, ora 17.00
  Sala ”Marin Sorescu”, Secția Mediatecă și American Corner

  Clubul Melomanilor

  În program: spectacolul Boema de Giacomo Puccini, prezentat la Festivalul de la Salzburg în anul 2012.
  În distribuție îi vom putea urmări pe Anna Netrebko, Piotr Beczala și Nino Machaidze, în regia lui Damiano Michieletto.
  Prezintă prof. Maria Barbărasă.

  zoneumede3

  Ziua Internațională a Zonelor Umede

  afis-zone-umede2 februarie 2017, ora 10.00
  Sala “Acad. Dinu C. Giurescu”,

  Biblioteca Judeteana “Alexandru si Aristia Aman” – Sectia Mediateca si American Corner
  Agenția Pentru Protecția Mediului Dolj

  Ziua Internațională a Zonelor Umede

  Prezintă: Corina Vișan și Octavian Popa, consilieri Agenția Pentru Protecția Mediului Dolj

  Participă: elevi din clasa a IX-a de la Colegiul Național ”Carol I”, însoțiți de prof. dr. Lidia Năstasie si elevi de la Liceul Militar ”Tudor Vladimirescu”, clasa a IX-a, însoțiți de prof. Cristina Pretorian

  Ziua Mondială a Zonelor Umede este marcată prin diverse manifestări și în numeroase orașe din România, pe 2 februarie începănd din anul 1997, în fiecare an, pentru a sublinia necesitatea de a menține caracterul ecologic al zonelor umede. Viitorul omenirii depinde de zonele umede, care fac parte din cele mai diverse ecosisteme.
  Zonele umede pot constitui valori economice, sociale și de mediu importante, care în cazul unei gestionări durabile vor oferi beneficii pentru generațiile viitoare. Conștientizarea și de înțelegere corectă a valorilor și a serviciilor oferite de către zonele umede este esențială pentru a asigura conservarea și utilizarea lor chibzuită. Programul de informare derulat în fiecare an la Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman” în colaborare cu Agenția Pentru Protecția Mediului Înconjurător din Craiova urmarește tocmai acest deziderat

  .