cm30ian-1

Clubul Melomanilor

afis-cm-30ianLuni, 30 ianuarie 2017, ora 17.00
Sala “Marin Sorescu”, Secția Mediateca și American Corner

Clubul Melomanilor

Aniversare
Wolfgang Amadeus Mozart
(n. 27.01.1756 – d. 5.12.1791)

În program: muzică compusă de Wolfgang Amadeus Mozart și mini-expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii despre marele compozitor.

Prezinta: prof. Maria Barbărasă

afis-SI-30-ian

Azi impertinent, mâine violent!

afis-SI-30-ian30 ianuarie 2017, ora 12.30
Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”,
Secția de Împrumut pentru Adulți ”Adrian Păunescu”

Poliția Municipiului Craiova, Secția 1 Poliție, Compartiment Proximitate
Inspectoratul Școlar Județean Dolj
Colegiul Național ”Elena Cuza”

Azi impertinent, mâine violent!

Participă: elevi de la Colegiul Național ”Elena Cuza”

Coordonatori: prof. Voinea Daniela, prof. Popescu Mihaela, prof. Popescu Liliana

Invitați: ag. șef. pr. Constantin Iancu, ag. șef pr. Cristofil Rada, ag. șef adj. Florina Burghiu

afis-ludo-vremea

Pași spre cunoaștere – Vremea

25-26 ianuarie 2017
Ludoteca, Secția pentru Copii și Tineret
Proiect ”Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”

Pași spre cunoaștere – Vremea
Vizionare

Vremea reprezintă starea atmosferei la un moment dat și într-un anumit loc, determinată prin totalitatea elementelor meteorologice. Principalele trei elemente care determină starea vremii sunt soarele, aerul si apa.

afis-ludo-vremea

unirea3

24 Ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române

afis-expo-unireaVineri, 20 ianuarie 2017
Sala “Acad. Dinu C. Giurescu”

EXPOZIȚIE DE CARTE

24 Ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române

Unirea Principatelor Române cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări Ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală.

Epoca Unirii Principatelor a fost un timp de mare intensitate istorică, pe toate planurile, s-au produs transformări structurale, care au conferit înfruntării dintre forţele vechi şi cele noi aspecte dramatice. Lupta pentru unire nu a reprezentat un scop în sine, nu a fost limitată la aspectele practice, politice, ci s-a extins asupra întregii vieţi a societăţii, s-a împletit firesc, cu tot ceea ce s-a întreprins pentru a se pregăti crearea statului modern al cărui beneficiar urma să fie poporul, în totalitatea lui.
În perspectiv istorică, reformele care au succedat dublei alegeri de la cele mărunte la cele majore, apar ca având o însemnătate tot atât de mare ca şi actul propriu-zis al Unirii, concretizat în dubla alegere, moment declanşator în procesul de formare şi organizare a statului modern român.
Pe drept, perioada istorică în care s-a realizat şi consolidat prin reforme statul naţional, poate fi apreciată drept perioadă a revoluţiei pentru unitate. De altfel, contemporanii înşişi i-au simţit ritmul, profunzimea şi dimensiunile.

Dintre lucrările expuse amintim: Unirea 24 ianuarie 1859 (s.a.), Nicolae Iorga – Unirea Principatelor (1859) : Povestită românilor cu prilejul împlinirii a cincizeci de ani de la întemeierea statului român (1909), Acte şi documente relative la istoria renascerei României, Vol.9 – (1857-1859), publicate de Dimitrie A. Sturdza şi J. J. Skupiewski ( 1901), A. D. Xenopol – Histoire des Roumains de la Dacie Trajane depuis les origines jusqu’a l’union des Principautés en 1859, vol.2 – 1633-1859 (1896), Mihai Cojocariu – Zimbrul şi Vulturul : cercetări privitoare la Unirea Principatelor (2010 ), Luchian Deaconu, Otilia Gherghe –Oltenia și Unirea Principatelor (1999), Ion Ţurcanu – Istoria ilustrată a românilor de la origini până la Marea Unire (2007), Lupta artiştilor plastici pentru Unirea Ţărilor Romîne : 24 ianuarie 1859 – 1959 (1959), Unirea Principatelor și puterile europene (1984), Iosif Micu – Teme și subiecte filatelice din istoria României (1980), etc.

lansare20ian2

Lansare de carte

afis-lansare-20-ianVineri, 20 ianuarie 2017, ora 16.15
Sala ”Acad. Dinu C. Giurescu”

Lansarea volumelor

Călătorie spre inima mea și a ta, cititorule
și
Felinarele veșnice

Autori: Ileana Nana Filip și Lorin Cimponeriu

Invitați:
– prof. de limba română și poeta Angi Melania Cristea;
– prof. univ. dr. Gheorghe Dănișor;
– medic Sinescu Gheorghe;
– editor Aurel Popa;
– mulți alți invitați surpriză.

eminescu7

Mihai Eminescu – 167 de ani de la naștere

afis-expo-eminescu13 ianuarie 2017
Salonul Expozițional

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” desfășoară o serie de activități culturale cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la nașterea marelui poet național, Mihai Eminescu.

Expoziție de carte

Mihai Eminescu – 167 de ani de la naștere

Poet, prozator și jurnalist român, considerat de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, tradus în peste 35 de limbi, Mihai Eminescu rămâne punct de reper pentru literatura română şi universală.

Dintre titlurile expuse menţionăm:

– Eminescu, Mihailu: Studiu criticu.-Blasiu:Tipografia Seminarului Archidiecesanu, 1891;
– Eminescu, M – Poezii postume .- Bucureşti: Editura Minerva, 1905;
– Predescu, Lucian – Enciclopedia României “Cugetarea” : Material românesc, oameni şi înfăptuiri .- Bucureşti : Editura Saeculum I.O., 1999
– XXX – Manuscrisele Mihai Eminescu [Antologie] : Academia Română; Ediţie coordonată de Eugen Simion .- Bucureşti : Editura Enciclopedică ,[2005];

Editii bibliofile:

– Eminescu, Mihai – Poezii ( Desene de Nicolae Truţă) .- Slatina : Edition S. Scribul, 2005
– Eminescu, Mihai – Scrieri esenţiale (coordonator Ion Soare) .- Râmnicu-Vâlcea : Editura Fortuna, 2002 ( 5 volume);